Event voor first-time voters

Op maandag 20 februari organiseerden we samen met de ChristenUnie een event gericht op frist-time voters in Groningen. In de sociëteit van de Navigators werden kandidaten voor de Tweede Kamer Don Ceder en Stieneke van der Graaf welkom geheten door de 40 aanwezige studenten. In College Tour-setting stelde host Stijn van Rijn scherpe vragen over persoonlijke drijfveren, de studententijd en de politieke ambitie.

Het doel van deze avond was om de first-time voters kennis te maken met twee jonge kandidaten politici en zodoende de politiek in de studentenwereld te brengen en vice versa.

Eén van de aanwezigen maakte dit verslag:

Tijdens hun studententijd zijn Don Ceder (27) en Stieneke van der Graaf (32) geïnteresseerd geraakt in de politiek. Als student droomden ze om hun talenten in te zetten voor betere en rechtvaardiger wereld! Toen ging het over dromen, nu over daden!

Don liet een foto zien van een dakloze man zonder been die hij in Duitsland ontmoet heeft. Hij knielde voor deze man neer en maakte hier de link met de barmhartige samaritaan. Vervolgens vertelde Don dat hij vecht tegen de malafide praktijken van incassobureaus. Don vindt dat deze bureaus, die meester zijn om mensen keihard te intimideren of mensen onterecht kosten aanrekenen, keihard moeten worden aangepakt!  Toch blijken mensen met schulden, net als de dakloze in Duitsland, met vooroordelen te moeten dealen. Ook mensen met diepe schulden kunnen hier soms niets aan doen. Uiteraard moeten mensen hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot het uitgeven van hun geld, maar vaak ligt het probleem veel gecompliceerder.

Stieneke maakt zich onder andere hard tegen mensenhandel en prostitutie. Ze pleit dat het ‘Zweedse model’, waarbij bezoek aan prostituees illegaal en bestraft wordt, ook in Nederland doorgevoerd moet worden. In Nederland wordt de legalisering van de prostitutie vaak in één adem genoemd met tolerantie, ruimdenkendheid en seksuele vrijheid. Dit is in Zweden niet het geval. In Zweden is prostitutie gebaseerd op een onacceptabele, inhumane en vrouwonvriendelijke transactie.

De avond overziend stond de avond vooral in het teken om studenten tot nadenken aan te zetten. Zware kost, maar de studenten luisterden gefascineerd. Na afloop werd er met zijn allen nog lang nagepraat!