Natuurlijke buurtverandering

Woensdag avond op 30 oktober van 19:30 – 21:30 uur 
Je bent van harte uitgenodigd bij ‘Natuurlijke Buurtverandering’ tijdens festival Let’s Gro op het Stadhuis (Grote Markt 1). Deze avond maakt deel uit van de zoektocht van Evert Sulman naar hoe buurten op een natuurlijke manier veranderen. Vorig jaar sprak hij met Bart Somers, de beste burgemeester ter wereld en bezocht hij steden als Bremen, Antwerpen en Rotterdam. Wat heeft een mens of een buurt nodig aan ‘sociale ecologie’? Evert vervolgt zijn zoektocht langs Nederlandse experts op gebied van buurtverandering. Resultaten worden in een aantal fragmenten getoond. We spreken met elkaar en met een panel Groningse experts verder.

Geef je direct op!


De zoektocht gaat verder 

Door: Evert Sulman 

Vorig jaar sprak ik op een tropische dag met de burgervader van het Belgische Mechelen, Bart Somers, die uitgeroepen is tot de beste burgemeester van de wereld. Hij had een super interessant en aanstekelijk verhaal, maar hoe werkt dit praktisch?

Dat Somers uitgeroepen is tot de beste burgervader ter wereld, had alles te maken met de transformatie die sinds zijn aantreden 17 jaar geleden is ingezet. Somers spreekt over wat migratie met de stad doet, de toenemende globalisering, hoe politici polariseren, hoe kinderen een plek krijgen in de stad, hoe de middenklasse de sleutel in handen heeft en de belangrijke rol die de kerk in de marge van de samenleving speelt.

Een aantal lessen die ik meenam, zijn:

  1. Culturele diversiteit kan de stad aantrekkelijk maken
  2. Breng mensen vanuit verschillende achtergronden samen, denk hierbij in oplossingen, zo houd je de stad leefbaar
  3. De rol die de middenklasse in kan nemen in levens van mensen in armoede kan van enorme betekenis zijn
  4. Bekijk de stad door de ogen van kinderen
  5. Betrek jongeren bij de stad op zo’n manier dat zij zich blijven ontwikkelen

De visie sprak enorm aan, maar de vraag die bij mij overbleef, is: hoe kan ik in Groningen een rol spelen die bijdraagt aan de bloei van de stad? Daarom bezocht ik diverse steden, zoals Antwerpen, Rotterdam, Bremen en Deventer. In deze steden zocht ik naar sleutelfiguren en naar sleutels om het geluk van de stad te vergroten. 

Meepraten 
In Antwerpen ontdekte ik een gideonsbende onder de naam “Plan voor A” die zich inspande voor democratische vernieuwing en het inzetten voor de stad door heel concreet bewoners te betrekken bij 12 belangrijke thema’s in de stad. Lokale discussieavonden mondden uit in plannen, in acties en vooral een sociale beweging. De week voor de verkiezingen, op 7 oktober 2018, omarmden meer dan 8.000 mensen de stad, letterlijk en figuurlijk. Met een mensenketting van 12 kilometer riepen de Antwerpenaren zowel politieke partijen als medeburgers op om vooruitziende keuzes te maken rond 12 strategische onderwerpen. 

Doen 
In Rotterdam sprak ik met pionier en netwerker Setkin Sies. Hij bracht met een team, onder de naam “Rotterdam United”, gedurende een aantal jaar 270 kerken samen om de bloei van de stad te zoeken. Met oog voor de verschillen tussen 270 grote en kleine, migranten en witte kerken, ziet hij ook de potentie van de gezamenlijke kerken, welke Sies noemt ‘de slapende reus’ in de stad. In 2008 werd berekend dat de kerken in Rotterdam per jaar 120 miljoen euro de stad opleveren.  

Samenwerking 
In de Bremense wijk Tenever ontvingen we, tijdens het uitwisselingsprogramma van de steden Groningen, Bremen en Oldenburg in 2018, een rondleiding langs allerlei initiatieven voor specifieke doelgroepen zoals kinderen, tieners, vrouwen, etc.. De gestructureerde samenwerking en degelijke opzet van alle projecten viel hier op. 

Praktisch 
Tenslotte in Deventer sprak ik met Joop Hofman en Birgit Oelkers, twee sterren als het om buurtwerk gaat. Waar Bart Somers het had over ‘onbetaalde buurtwerkers’, de middenklasse, die het verschil maken, noemen Hofman en Oelkers mensen gewoon ‘bewoner’. Het aanstekelijke en praktische verhaal van Hofman en Oelkers prikkelde.

Gedurende mijn zoektocht heb ik beelden geschoten en interviews afgenomen. Deze zijn vervat in een aantal kernachtige fragmenten. Ontdek de gevonden pareltjes, raak enthousiast en hoor over wat er in Groningen gaande is met honderden jongeren, in Selwerd, onder vluchtelingen en hoe Groninger kerken langzaam wakker worden. Praat mee! Doe mee! Kom ook! 

Evert Sulman is directeur van de koepelorganisatie Kwartiermakers en initiator van van Groningen Verwelkomt, Stadshelden, Community Builders en Het Overweeghuis en Missie050.

Waar: Stadhuis, oude raadzaal, Grote Markt 1, Groningen 
Wanneer: woensdagavond 30 oktober, 19:30 – 21:30 uur 
Opgeven: gratis, https://forms.gle/zZc8wQ8eDZFostQE7

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *