Wat doen we

We bouwen op het moment aan meerdere kwartieren! Een aantal kwartieren zijn nieuw en andere zijn al wat verder. Voor de stichtingen Groningen Verwelkomt, Stadshelden, Community Builders en Het Overweeghuis vormt Kwartiermakers een koepelorganisatie.

Het Overweeghuis
Vrouwen die vastlopen in de prostitutie hebben behoefte aan een moment van bezinning. Om in de rust na te denken over je toekomst. Sinds mei 2019 hebben we een drempelloze plek geopend. Wil je als gastvrouw helpen, laat het ons weten! We zijn in gesprek over overweeghuizen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen.


Heel Groningen Helpt
Vanwege coronamaatregelen worden de oudere en kwetsbare groepen in de samenleving extra hard getroffen. Om alle hulp daar te laten landen waar het meest nodig is, hebben we een centrale hulplijn geopend waar hulp en aanbod met elkaar gematcht worden. Heel Groningen Helpt fungeert als platform voor meerdere organisaties en initiatieven zoals WIJ Groningen, Humanitas, Link050, Present, kerken, burgerinitiatieven enzovoorts.


Stadshelden
Als nieuw jongerennetwerk van de stad Groningen wil Stadshelden jongeren inspireren je vrijwillig in te zetten voor mensen met weinig tot geen netwerk. We zetten jaarlijks zo’n 1.000 jongeren in voor mensen met weinig tot geen netwerk.


Communities 
Groningen Verwelkomt is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om nieuwe en oude Groningers te ondersteunen in samenleven. In het eerste jaar zijn tientallen activiteiten plaatsgehad waarbij honderden vluchtelingen bereikt zijn in diverse gemeenten in de provincie. In 2017 is de stichting gericht op het initiëren en ondersteunen van lokale communities van nieuwe en oude Groningers die elkaar beter leren kennen of samen een activiteit ondernemen zoals schaatsen of zwemmen. Ook helpen we nieuwe Groningers richting werk met de Wereldkeuken, Redevelop en persoonlijke begeleiding.


Redevelop
We vormen een lokale groep van toegewijde it-programmeurs en anderen die nieuwe Groningers trainen in en begeleiden naar het worden van een php-programmeur. Redevelop begeleidt naast statushouders ook Nederlanders op.


Missie 050
Missie 050 is een netwerk van stadjers, organisaties en kerken die sociaal onrecht tegengaan en bouwen aan een inclusieve samenleving. Missie 050 is ontstaan vanuit kerken die de bloei van de stad zoeken. De Groninger kerken willen samenwerken met iedereen die zich wil inzetten voor de stad. Nadrukkelijk is Missie050 opengesteld voor alle stadjers en studenten. Iedereen is nodig om de hele stad te laten bloeien. In 2020 willen we dit netwerk verder ontwikkelen met als doel zichtbaar maken, katalysator zijn en verbinden.


Community Builders
Stichting Community Builders biedt een platform aan gemeenschapsgerichte initiatieven die werken aan de bloei en ontwikkeling van steden en dorpen. Door het initiëren van een ontdekkingsproces naar de ziel en eigen kracht van een dorp of wijk. Het bundelen daarvan en het verder ontwikkelen in materiële en immateriële zin. Op dit moment zijn we actief in Ittersum, Geren (Zwolle) en Selwerd (Groningen).